Glastyper

Absorberande glas/energi glas/termo float

Denna typ av glas släpper in ljuset i rummet men absorberar samtidigt en del av solenergin och skyddar rummet från att bli överhettat. Glaset reflekterar rumsvärmen tillbaka in i rummet.

Ljudisolerande glas

Detta glas är precis som det låter, till för att hålla ljudet ute eller inne. Ljudisolerat glas är ett mycket effektivt sätt att blockera ljudvågor och skydda en från buller. Det är mindre tungt än andra material som används för att skapa ljudisolerade barriärer såsom metall, vilket gör att ljudvågor överförs mindre lätt. Iochmed detta är ljudisolerade glas ett perfekt sätt att uppnå brusreducering på.

Härdat glas

Detta glas är 5 gånger kraftigare än ett vanligt floatglas. Om det skulle gå sönder blir glasbitarna små och trubbiga. Enligt boverkets regler om säkert glas i byggnader ska alla fönster och fönsterdörrar med glas lägre än 600mm från golv eller mark alltid ha härdat eller laminerat glas.

Reflekterande glas

Denna glastyp är oftast färgad men finns också som ofärgad. På detta glas används metalloxid på beläggningen för att reflektera bort solljus. Tack vare denna teknik så släpper glaset inte in så mycket värme på sommaren och har motsatt effekt på vintern. En annan fördel är att glaset blir mörkare och minskar insyn. Används ofta på kontorsbyggnader.

Laminerat glas

Glaset består av två eller flera glasrutor och mellan varje skikt sitter en mycket kraftig PVB folie. Om glaset skulle gå sönder sitter det fortfarande kvar på folien. Detta minimerar risken för personskador, men förhindrar också inträde av tredje part i rummet och skapar på så sätt ett tillfälligt skydd mot inbrott. Dessutom förbättrar folien ljudisolering och minskar genomsläpp av UV-strålar. Enligt boverkets regler om säkert glas i byggnader ska alla fönster och fönsterdörrar med glas lägre än 600mm från golv eller mark alltid ha härdat eller laminerat glas.